Νίκος Ζάρκος
 
 

Ο Νίκος Ζάρκος γεννήθηκε το 1981 στην Καβάλα ξεκίνησε τις σπουδές κλασικής κιθάρας σε ηλικία 8 ετών στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και συνέχισε στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο. Απέκτησε το Δίπλωμα του από την τάξη του Στέλιου Μούστου στο Θουκυδίδειο Ωδείο Αλίμου.

Την περίοδο 1999-2003 φοίτησε στη Μουσική Ακαδημία Guildhall School of Music & Drama του Λονδίνου με καθηγητή κιθάρας τον Robert Brightmore και μπαρόκ λαούτου τον David Miller, αποφοιτώντας με τον τίτλο Bachelor of Music.

Την περίοδο 2003-07 συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Νυρεμβέργης / Augsburg με καθηγητή κιθάρας τον Franz Halasz και μπαρόκ μουσικής τον Eduardo Eguez. Αποφοίτησε με τους τίτλους Diplommusiker (K.A.) και Meisterklassendiplom.

Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια της παγκόσμιας κιθαριστικής ελίτ: Leo Brouwer, Manuel Barrueco, David Russell, Pepe Romero, Roberto Aussel, Aniello Desiderio, Joaquin Clerch, Marco Socias, Alex Garrobe, Zoran Dukic, Oscar Ghiglia, Hubert Käppel, Ricardo Gallen, Κώστα Κοτσιώλη και Kazuhito Yamashita.

Το Μάρτιο του 2011 κυκλοφόρησε σε cd η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Ζάρκου με τίτλο «Ελληνική Μουσική του 21ου αιώνα για Κιθάρα», με πρώτες παρουσιάσεις έργων Ελλήνων συνθετών (Θόδωρου Αντωνίου, Χριστίνας Αθηνοδώρου, Γεωργίας Καλοδίκη, Νίκου Χαριζάνου, Γουίλιαμ Αντωνίου, Γιάννη Καλαντζή και Λεωνίδα Κανάρη). Ταυτόχρονα, επιμελήθηκε την έκδοση του έργου Fantasia in Μemoriam του Θόδωρου Αντωνίου στις εκδόσεις Φίλιππος Νάκας.

Ο Νίκος Ζάρκος έχει εμφανιστεί ως μέλος του Ελληνικού Κιθαριστικού Συνόλου και έχει συμπράξει με τον τσελίστα Άγγελο Λιακάκη (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο) κερδίζοντας το 1ο βραβείο στο 1ο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της Βέροιας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σειρά συναυλιών με τίτλο ΙσπανοΑμερικάνικη Μουσική. Παράλληλα, συνεργάζεται τακτικά με τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (β’ κορυφαίο της ΚΟΑ), παρουσιάζοντας το πρόγραμμα 4 Σονάτες για τσέλο & κιθάρα.

Τo 2008 παρουσίασε σειρά ρεσιτάλ με τίτλο «Mario Castelnuovo-Tedesco» (40 χρόνια από το θάνατο του) και το 2009 ρεσιτάλ με τίτλο «Μοντερνισμός & Κλασική Κιθάρα» (έργα Benjamin Britten, Luciano Berio, Sofia Gubaidulina και Nuccio D’Angelo).

Tο 2011 παρουσιάζει το πρόγραμμα «Γυναικεία Γραφή για κλασική κιθάρα» που περιλαμβάνει σε πρώτη εκτέλεση το έργο-παραγγελία Breath της συνθέτριας Λίνας Τόνια, καθώς και σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα, έργα των Franghiz Ali-Zadeh, Elsa Respighi, Fernande Peyrot και Jana Obrovska. Το 2012 αναμένεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα «Σοβιετική και Μετα-Σοβιετική Μουσική για κιθάρα».

Τέλος, έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Αγγλία, Γερμανία και Ελλάδα.