Γιάννης Κωνσταντινίδης
 
 

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, γνωστός περισσότερο στο χώρο της ελαφράς μουσικής με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, διακρίθηκε στα μέσα του 20ού αιώνα και με τα έργα του κλασικής μουσικής, που αποκαλύπτουν ένα συνθέτη με ιδιαίτερη έμπνευση και βαθιά εθνική συνείδηση. Πολυάριθμες είναι οι συνθέσεις του,
βασισμένες σε λαϊκούς ελληνικούς σκοπούς, σε παραδοσιακούς χορούς και παραδοσιακές μελωδίες. Ανάμεσα στις τρεις σονατίνες του για πιάνο, γραμμένες το 1952, η Σονατίνα αρ. 2 (Tracks 15-17), πάνω σε λαϊκές ελληνικές μελωδίες της Ηπείρου, είναι αφιερωμένη στον σύγχρονο Έλληνα συνθέτη Αργύρη Κουνάδη.

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος, υπήρξε γόνος εύπορης οικογένειας από τη Σμύρνη, όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής.
Με τη μεγάλη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μετά από πολλές περιπέτειες και δυσκολίες, κατέφυγε στη Γερμανία. Εκεί συνέχισε σοβαρές μουσικές σπουδές, ενώ παράλληλα έπαιζε πιάνο σε καμπαρέ, θέατρα και κινηματογράφους. Με το μουσικό θέατρο ασχολήθηκε για πολλά χρόνια στη Γερμανία, αλλά και με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1931, κερδίζοντας με τα ρομαντικά και ερωτικά του τραγούδια την αγάπη του κοινού. Οι πολυάριθμες επιθεωρήσεις του, οι οπερέττες, η μουσική για διάφορες δημοφιλείς ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και τα διάφορα επιτυχημένα για την εποχή ελαφρά τραγούδια τού χάρισαν βραβεία και πλατιά αναγνώριση. Ωστόσο, από το 1962 και μετά, αρχίζει να εγκαταλείπει οριστικά το ελαφρό μουσικό είδος, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη σύνθεση σοβαρών έργων. Τα περισσότερο γνωστά από αυτά είναι οι «2 Δωδεκανησιακές Σουΐτες», η «Μικρασιατική Ραψωδία», οι «3 Ελληνικοί Χοροί» για ορχήστρα, καθώς και τα «8 Δωδεκανησιακά και 8 Μικρασιατικά Τραγούδια» για χορωδία a capella.