Πλάμεν Τζούροφ
 
 

Ο Πλάμεν Τζούροφ αποφοίτησε από την Κρατική Ακαδημία Μουσικής στη Σόφια το 1975 με ειδικότητα στο πιάνο υπό την καθηγήτρια Mara Balsamova, στη διεύθυνση ορχήστρας υπό τον καθηγητή Konstantin Iliev και στη σύνθεση υπό τον καθηγητή Marin Goleminov. Το 1972, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, ήταν βραβευμένος στον Εθνικό Διαγωνισμό Πιάνου Svetoslav Obretenov και το 1974 έλαβε βραβείο από την Ένωση Βούλγαρων Συνθετών για νέα μουσική ερμηνεία. Από το 1976 έως το 1981 διηύθυνε τη Φιλαρμονική του Πλέβεν. Εμφανίστηκε ως προσκεκλημένος μαέστρος με πολλές βουλγαρικές και ξένες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική στο Μεξικό, οι συμφωνικές ορχήστρες στην Αβάνα, στο Φλένσμπουργκ, στο Σεράγεβο, στα Σκόπια και στην Αγία Πετρούπολη. Το 1984 πήγε στη Βιέννη για να σπουδάσει κοντά στον Karl Osterreicher στο Musikhochschule. Από το 1988 συνεργάζεται με το Sofia Soloists Chamber Ensemble. Ανάμεσα στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές του ηχογραφήσεις (πάνω από 300) είναι μια σειρά από πρεμιέρες έργων Βούλγαρων και ξένων συνθετών, τα πλήρη κοντσέρτα για πιάνο του Johann Sebastian Bach, τα πλήρη έργα γραμμένα για κιθάρα και ορχήστρα, ηχογραφημένα για τις ΗΠΑ, καθώς και άλλα 15 CD. Μαζί με τους Sofia Soloists εμφανίστηκε σε εκατοντάδες συναυλίες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Ιαπωνία κ.λπ. Διδάσκει στην Κρατική Ακαδημία Μουσικής από το 1989. Το 1998 προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή.

Είναι ένας από τους κορυφαίους Βούλγαρους συνθέτες της γενιάς του. Επικεντρώνεται στα ορχηστρικά και ορχηστρικά είδη δωματίου. Η μουσική του χαρακτηρίζεται από απλές και σαφείς δομές και εκφραστικά μέσα του είδους και από συναισθηματική συγκράτηση. Συνέθεσε επίσης τραγούδια για παιδική, χορωδία μικτών και ισότιμων φωνών, φωνητική μουσική κ.λπ. Τα έργα του βραβεύτηκαν σε πολλές περιπτώσεις. Επίσης εκτελέστηκαν και ηχογραφήθηκαν με επιτυχία σε πολλές χώρες.

Διηύθυνε την ηχογράφηση του άλμπουμ του Άλκη Μπαλτά «Works for String Orchestra» με τους Sofia Soloists που κυκλοφορεί από την Subways Music.