Ορχήστρα Δωματίου «Σολίστ της Σόφιας»
 
 

Η Ορχήστρα Δωματίου «Σολίστ της Σόφιας» ιδρύθηκε το 1962 από μια ομάδα νέων μουσικών από την Όπερα της Σόφιας. Η πρώτη συναυλία τους τον Μάρτιο του 1962, υπό τη διεύθυνση του Michail Angelov, κέρδισε αμέσως την προσοχή και τον θαυμασμό του κοινού της Σόφιας. Σύντομα άρχισαν τις πρώτες περιοδείες τους στο εξωτερικό, οι οποίες συνεχίστηκαν για 45 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων έπαιξαν σε διάφορες συναυλιακές αίθουσες της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αμερικής, της Αυστραλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Οι «Σολίστ της Σόφιας» έχουν στο βιογραφικό τους σχεδόν 3000 συναυλίες στη Βουλγαρία και σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν ηχογραφήσει για διάφορες δισκογραφικές εταιρίες, για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικά προγράμματα. Τρεις αρχιμουσικοί έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ορχήστρας και στη δημιουργία του πολύ ιδιαίτερου ήχου της: ο Vassil Kazandjiev (1964-1978), ο Emil Tabakov (1979-1988) και ο σημερινός της αρχιμουσικός, ο Plamen Djouroff, ο οποίος την ανέλαβε το 1988.

Η ορχήστρα έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς, μεταξύ των οποίων είναι οι: Henrik Shering, Heinz Holliger, Daniil Shafran, Nikanor Zabaletta, Patrique Galois, Nigel Kennedy κ.α. Το ρεπερτόριο της Ορχήστρας εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη μουσική. Έχουν παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση πάνω από 100 έργα, κάποια εκ των οποίων γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτούς.
Οι μουσικοί έχουν ηχογραφήσει πάνω από 60 LP και CD. Τα καλύτερα έργα τους έχουν κυκλοφορήσει από τις δισκογραφικές εταιρείες: BMG, Denon, Decca, Harmonia Mundi, Columbia, SABA , Victor, Gega New κλπ.