Στέλλα Τσάνη & Έλενα Χούντα
Ελλάνιον

H Subways Music σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και το περιοδικό της "Πολύτονον" δημιούργησαν το "Ελλάνιον", το πρώτο άλμπουμ νέας παραγωγής που διανέμεται απευθείας δωρεάν, δίχως να κυκλοφορήσει στα καταστήματα δίσκων. Το "Ελλάνιον" διατίθεται ελεύθερα μαζί με το τεύχος αρ. 13 του Πολύτονου.
Οι σολίστ Στέλλα Τσάνη και Έλενα Χούντα σε αυτό το δεύτερο cd τους ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας την αποστολή που είχαν για να δημιουργήσουν ένα δίσκο που να καλύπτει, όσο γίνεται περισσότερες μουσικές τάσεις της λόγιας ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα.
Οι τάσεις του πρώτου μισού του 20ού αιώνα εκπροσωπούνται από τους δύο κυρίαρχους Έλληνες συνθέτες της περιόδου, τους μεγάλους Νίκο Σκαλκώτα (με την ιδιόμορφη και απαιτητική "Σονάτα για σόλο βιολί") και Μανώλη Καλομοίρη (με την αριστουργηματική "Σονάτα για βιολί και πιάνο'), που έδρασαν παράλληλα, αλλά ακολούθησαν εντελώς διαφορετικές μουσικές διαδρομές. Ο πρώτος υιοθέτησε τα νέα ρεύματα που προέρχονταν από την Κεντρική Ευρώπη δημιουργώντας προσωπικά στυλ γραφής και ο δεύτερος υπήρξε ο σημαντικότερος πρωτεργάτης της Ελληνικής Εθνικής Σχολής, ενσωματώνοντας στο έργο του ιμπρεσσιονιστικά και μεταρομαντικά στοιχεία.
Ο Θόδωρος Αντωνίου (στου οποίου τα εβδομηκοστά γενέθλια αφιερώθηκε αυτό το cd) είναι ο άνθρωπος που με την πολυδιάστατη δράση του (συνθέτης, μαέστρος, καθηγητής και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών) και τη διεθνή του αναγνώριση επηρέασε όλες τις μεγάλες αλλαγές που συντελέσθηκαν στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και είναι ο καλλιτέχνης που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στην παλιά και στη νέα γενιά συνθετών. Η υπέροχη νεανική του "Σονατίνα για βιολί και πιάνο" σηματοδοτεί ακριβώς αυτό.
Η νέα γενιά συνθετών εκπροσωπείται από δύο ιδιαίτερα δραστήρια και διακεκριμένα μέλη της Ε.Ε.Μ., τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο, που δραστηριοποιείται έντονα και ως αρχιμουσικός και το Λεωνίδα Κανάρη, που επίσης έχει διακριθεί και για τη σολιστική του δραστηριότητα ως κιθαριστής. Το έντονα χρωματισμένο "Ερωτικόν" του πρώτου επιλέχθηκε για το "Ελλάνιον", διότι εκφράζει τα νεότερα συνθετικά ρεύματα, ενώ η ατμοσφαιρική "Σκηνή Χωρισμού" του δεύτερου αντιπροσωπεύει τις νεορομαντικές - νεοτονικές τάσεις, καθώς και την προγραμματική μουσική.
Η Στέλλα Τσάνη και η Έλενα Χούντα αφοσιώθηκαν στην αναζήτηση του ιδανικού ερμηνευτικού στυλ για κάθε έργο και συνθέτη και συνεργάστηκαν με τους εν ζωή συνθέτες (Αντωνίου, Κονιτόπουλος, Κανάρης) στις πρόβες και τις ηχογραφήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα cd πολλών διαφορετικών αποχρώσεων, αλλά ταυτόχρονα με ομοιογενή αισθητική και ποιότητα.

'Εργα:

Μανώλης Καλομοίρης
Σονάτα για βιολί και πιάνο
1st mvt. Agitato
2nd mvt. Andantino piacevole
3rd mvt. Vivo

Θόδωρος Αντωνίου
Σονατίνα για βιολί και πιάνο
1st mvt. Allegro
2nd mvt. Pastorale - Largo
3rd mvt. Allegro - Presto

Λεωνίδας Κανάρης
The break-up scene
για βιολί και πιάνο (1998)

Ιάκωβος Κονιτόπουλος
Ερωτικόν
για βιολί και πιάνο (2001)

Νίκος Σκαλκώτας
Σονάτα για σόλο βιολί
1st mvt. Allegro furioso, quasi presto
2nd mvt. Adagietto
3rd mvt. Allegro ritmato
4th mvt. Adagio - Allegro molto moderato

Συντελεστές:
Ηχογράφηση: Akron Studio
Ηχολήπτης: Δημήτρης Φριτζαλάς
Remixing & mastering: Βαγγέλης Φάμπας
Φωτογραφίες & εξώφυλλο: Μάκης Ανασιάδης
Κείμενα: Σοφοκλής Σαπουνάς
​Μετάφραση: Στηβ Τζάκβααρ

Παραγωγή: Σοφοκλής Σαπουνάς - Subways Music