Η Subways Music παρουσιάζει την πρώτη δισκογραφική συνεργασία της με τον συνθέτη και αρχιμουσικό Σπύρο Προσωπάρη με τίτλο "Spring Ritual". Συμμετέχει η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, το παλαιότερο μουσικό σύνολο της Ελλάδος.
Διευθύνει, ο Σπύρος Προσωπάρης.
Κομμάτια:
- Χαρούμενο Εμβατήριο για έναν «Μικρό Πρίγκιπα»
- Κορυφώ
- Ο Πειραιάς
- Porto Leone
- Tilburg
- The Conductor of Cape Town
- Ο Χορός της Νύμφης Κόρκυρας
- Fantasia Graziosa
- Ο Χορός των Λαμπυρίδων
- - 12. ΣΟΥΪΤΑ: Στη Μυθική Χώρα Των Φαιάκων
- Αλκίνοος, ο Βασιλιάς των Φαιάκων
- Το τραγούδι του Δημόδοκου
- Μυθόραμα - Επιστροφή στην Ομηρική Σχερία
Μερικές γραμμές για τα έργα…
1. ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ για έναν Μικρό Πρίγκιπα (2014)
Συντέθηκε αρχικά για «χορωδία φλάουτων» και είναι αφιερωμένο στο νεογέννητο τότε υιό του Σπύρου Προσωπάρη, Χρήστο. Πρόκειται για μία μείξη ενός εμβατηρίου «βιενέζικου» ύφους και μελωδιών με παιδικές αποχρώσεις. Το δεύτερο θέμα του εμβατηρίου βασίζεται στο μοτίβο του Μικρού Πρίγκιπα (Χρήστου), έναν σκοπό που σφύριζε ο νέος πατέρας στον μικρό του υιό κι εκείνος ανταποκρινόταν με ιδιαίτερη προσοχή και ευχαρίστηση.
2. ΚΟΡΥΦΩ Εμβατήριο (2004)
Οι επιδρομές που υπέστη η αρχαία πόλη της Κέρκυρας (Παλαιόπολη), μεταξύ 455 και 550 μ.Χ. είχαν ως αποτέλεσμα να συσταθεί μια νέα πόλη σε έναν δίκορφο βράχο, όπου σήμερα βρίσκεται το Παλαιό Φρούριο. Εξαιτίας της μορφής του βράχου, η νέα αυτή πόλη ονομάστηκε Κορυφώ (Corfu). Το έργο συντέθηκε για την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Κερκυραίων Νέας Σμύρνης «Η ΚΟΡΥΦΩ» και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας από τη Φιλαρμονική Δήμου Πειραιά το Νοέμβριο του 2004 με μαέστρο τον ίδιο τον συνθέτη. Πάνω στη μουσική του εμβατηρίου έχουν γραφτεί αξιόλογοι στίχοι από την Καίτη Κορωνάκη - Τσώμου, πρόεδρο του Συλλόγου «Η ΚΟΡΥΦΩ».
3. Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ Εμβατήριο (2000)
Τον Ιούνιο του 2000 ο Δήμος Πειραιά αναθέτει στον Σπύρο Προσωπάρη τη σύσταση και οργάνωση της Φιλαρμονικής, η οποία είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 1969. Το εμβατήριο «Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ» συντέθηκε τον Οκτώβριο του 2000 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εναρκτήρια εκδήλωση για την επανίδρυση της Φιλαρμονικής του Δήμου, λίγες μόνο μέρες μετά τη σύνθεσή του.
4. PORTO LEONE Συμφωνικό εμβατήριο (2001)
Ως Porto Leone αναφέρεται στους γεωγραφικούς χάρτες το λιμάνι του Πειραιά κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (1204 – 1456). Η ονομασία προήλθε από το μαρμάρινο άγαλμα του Λέοντος (λιονταριού) που βρισκόταν στο λιμάνι και, όπως είναι γνωστό, «απήγαγε» ο Φραγκίσκος Μοροζίνι το 1688 και το εναπόθεσε στο ναύσταθμο της Βενετίας. Το συμφωνικό εμβατήριο «Porto Leone» αφιερώθηκε στον Δήμαρχο Πειραιά Χρήστο Αγραπίδη, με του οποίου πρωτοβουλία και απόφαση επανασυστάθηκε η Φιλαρμονική του Δήμου το 2000.
5. TILBURG MARCH Αφιερωμένο στον Χρήστο Κολοβό (2012)
«Tilburg March», έργον 92 (Οκτώβριος 2012· α΄ εκτέλεση: 21/5/2013, Κέρκυρα, Μπάντα Ολλανδικής Βασιλικής Αστυνομίας, διεύθυνση: ο συνθέτης). Η πόλη που ο συνθέτης και ο μαέστρος Κολοβός σπούδασαν διεύθυνση ορχήστρας. Φέρει αφιέρωση: Dedicated to Christos Kolovos (αφιερούται στον Χρήστο Κολοβό). Πρόκειται για «κλασική» φόρμα εμβατηρίου, όπου στο τρίο ακούγεται χαρακτηριστικό απόσπασμα του εθνικού ύμνου της Ολλανδίας, που μοιάζει με το παραδοσιακό μας νυφιάτικο τραγούδι έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε... Η μεγάλη τέχνη και απαράμιλλη τεχνική στην εμβατηριακή γραφή των προγόνων του Προσωπάρη (βλ. οικογένεια Στράους και Σούσσα, αλλά και Αφοί Ιωσήφ και Σπυρίδων Καίσαρης) βρίσκει λαμπρή συνέχεια στο οξυδερκές πνεύμα και την πέννα του σε κάθε αντίστοιχο δημιούργημά του, δομικά, αλλά και ενορχηστρωτικά κρατώντας τον ακροατή πάντα σε εγρήγορση. Αναφορές στη Βιέννη και αντίστοιχη φινέτσα προσδίδουν βαθειά γνώση και σεβασμό στους προγόνους. Το έργο ακούγεται τακτικά υπό το συνθέτη και τον Κολοβό σε Ελλάδα και εξωτερικό ξεσηκώνοντας πάντοτε το κοινό στο παραδοσιακό βιεννέζικο ρυθμικό χειροκρότημα».
Δρ. Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Διευθυντής Ορχήστρας
6. THE CONDUCTOR OF CAPE TOWN Αφιερωμένο στον καθηγητή μου Arjan Tien (2015)
Ο Αρχιμουσικός Arjan Tien, καθηγητής του Σπύρου Προσωπάρη στο FONTYS CONSERVATORY (Tilburg της Ολλανδίας), είναι τακτικός προσκεκλημένος μαέστρος της Ορχήστρας του Cape Town στη Νότια Αφρική. Από αυτή του τη σχέση προήλθε και ο τίτλος του έργου. Ξεχωριστή στιγμή για την Κέρκυρα υπήρξε η συναυλία του Arjan Tien με την μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας τον Οκτώβριο του 2015, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά το «THE CONDUCTOR OF CAPE TOWN» υπό τη διεύθυνσή του.
7. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΝΥΜΦΗΣ ΚΟΡΚΥΡΑΣ (2004)
Συντέθηκε ειδικά για τη Μουσική του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Η πρώτη εκτέλεση πραγματοποιήθηκε από τη Μουσική της Βάσης Υποβρυχίων με αρχιμουσικό τον Γιώργο Τσιλιμπάρη , σε εκπομπή με έργα Επτανησίων συνθετών από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το Μάιο του 2004. Ως προς τον τίτλο, ο χορός αναφέρεται στην Κέρκυρα των μυθικών χρόνων του Ομήρου και του Οδυσσέα. Τη Νύμφη «Κόρκυρα», κόρη του ποταμού Ασωπού, ερωτεύτηκε και απήγαγε ο Ποσειδώνας και την έφερε στο νησί, στη σημερινή Κέρκυρα, που μέχρι τότε δεν είχε όνομα και της χάρισε το όνομά της, «Κόρκυρα».
8. FANTASIA GRAZIOSA, πάνω σε κερκυραϊκά θέματα (2014)
Πρόκειται για μία 4λεπτη επιλογή 8 λαϊκών μελωδιών εμπνευσμένη από την πλούσια κερκυραϊκή παράδοση, την οποία ο Σπύρος Προσωπάρης αγαπά ιδιαίτερα και έχει κατά καιρούς καταγράψει και ερευνήσει . Η αρχική μορφή του έργου ήταν για σόλο τρομπόνι και μπάντα, ενώ λίγο αργότερα και για τις ανάγκες της Μπαντίνας της Φ.Ε.Κ. προέκυψε η παρούσα εκδοχή. Οι 8 μελωδίες όπως ακούγονται στο έργο, είναι οι εξής: «Άη Γιώργης», «Του Κώτσου», «Το τσιντό», «Ορεινός χορός», «Κορακιανίτικος χορός», «Κερκυραϊκός - Πέρδικα», «Μη φοβήσθαι Γραικοί», «Σε περιβόλι….» και τέλος ξανά «Κερκυραϊκός - Πέρδικα».
9. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΥΡΙΔΩΝ για κλαρινέτα και μπάντα (2015)
Ένα φωτεινό ποτάμι λαμπυρίδων (πυγολαμπίδων) μιας ανοιξιάτικης νυχτιάς μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, μισοχαμένοι, κάπου στην κερκυραϊκή ύπαιθρο επιστρέφοντας από μία συναυλία ο Σ. Προσωπάρης μαζί με τον πρόεδρο της Διοικητικής Επιτροπής της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Σπύρο Παδοβά. Αυτή η κινούμενη εικόνα ενέπνευσε το συνθέτη για τη δημιουργία αυτού του χορού με στοιχεία τύπου γαλλικής πόλκας. Τα θέματά του αποτυπώνουν με απλότητα τη μαγεία της φύσης, ιδιαίτερα την εποχή αυτή, με το μοναδικό αυτό θαύμα, δηλαδή της θέασης των πυγολαμπίδων, των «κερκυραϊκών λαμπυρίδων»!
ΣΟΥΪΤΑ: Στη Μυθική Χώρα των Φαιάκων
10. ΑΛΚΙΝΟΟΣ, ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ (2001)
11. ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΔΟΚΟΥ(2004)
12. ΜΥΘΟΡΑΜΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΣΧΕΡΙΑ (2017)
Η σουΐτα μάς ταξιδεύει μουσικά στα μυθικά χρόνια των Φαιάκων, όταν στην Ομηρική Σχερία (Κέρκυρα) βασίλευε ο Αλκίνοος, πατέρας της Ναυσικάς, η οποία υποδέχθηκε τον ναυαγό Οδυσσέα στο φιλόξενο νησί μας. Εκεί, στο παλάτι του Αλκινόου και ο τυφλός αοιδός Δημόδοκος, που με το τραγούδι του εξυμνούσε τα ανδραγαθήματα του «πολυμήχανου» ήρωα.
Το έργο συντέθηκε σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Ο «Αλκίνοος» δεν είναι άλλο από μια συμφωνική φανφάρα, είδος που συνήθως «ανοίγει» ένα πρόγραμμα συναυλίας. «Το Τραγούδι του Δημόδοκου» αποτελεί το αργό μέρος της σουΐτας, ενώ το «Μυθόραμα» θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη ουβερτούρα μπαντιστικού ρεπερτορίου του τύπου Α-Β-Α με εισαγωγή και CODA. Από τη σεζόν 2019-2020 ο εκδοτικός μουσικός οίκος της Ολλανδίας “MOLENAAR EDITION” συμπεριέλαβε το έργο στους καταλόγους που αφορούν στην πρωτότυπη μουσική για μπάντα. Το κάθε μέρος ξεχωριστά έχει παρουσιαστεί πολλάκις από τη Φ.Ε.Κ. καθώς και από άλλα μουσικά σχήματα.
13. ΕΑΡΙΝΗ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ Ραψωδία για πνευστά, κρουστά και πιάνο (2017)
Βασισμένο και εμπνευσμένο από το κεφάλαιο 19 του μυθιστορήματος «ΕΡΩΤΕΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ» του Κερκυραίου λογοτέχνη Σπύρου Σίγμα, ενός αυθεντικού ανθρώπου με πηγαίο συγγραφικό ταλέντο. Το έργο ανήκει στο είδος της προγραμματικής μουσικής και περιγράφει τους τελευταίους μήνες της ζωής και κυρίως την «Κηδεία του Δασκάλου», κεντρικού ήρωα του βιβλίου. Πότε με ύφος σοβαρό και γλαφυρό, άλλοτε με καρικατούρες, η μουσική σύνθεση αποτυπώνει με δεκάδες συμβολισμούς τα δρώμενα του λογοτεχνικού κειμένου. Διηγήσεις περιπετειών, κραυγές αγωνίας , τραγούδια πουλιών, εικόνες και ήχοι της φύσης αποτελούν τις τελευταίες επίγειες στιγμές πριν την τελευταία ανάσα… «Ο Δάσκαλος αναχώρησε»… Μία πρωτότυπη νεκρώσιμη τελετή εξελίσσεται σε μία πένθιμη πομπή των οικόσιτων ζώων, όπου αθώες νιφάδες χιονιού μεταλλάσσονται σε μία ισχυρή χαλαζόπτωση μέσα από μία «πολύπλοκη σύνθεση κρουστών. Το θριαμβευτικό φινάλε του έργου προφανώς συμβολίζει την όλη πορεία της ζωής του Δασκάλου, η οποία υπήρξε ηρωική και υπερφυσική…
Η πρώτη εκτέλεση δόθηκε το Δεκέμβριο του 2017 σε συναυλία σύγχρονων Κερκυραίων συνθετών από καθηγητές και μουσικούς της Φ.Ε.Κ. με αρχιμουσικό τον Χρήστο Κολοβό.
Συντελεστές:
Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας
Αρχιμουσικός: Σπύρος Προσωπάρης
Παραγωγή: Subways Music - Σοφοκλής Σαπουνάς
Ηχογράφηση: Αίθουσα εκδηλώσεων Ιονίου Ακαδημίας, Κέρκυρα
Πίνακας εξωφύλλου: "Waterfall of thoughts"
Ζωγράφος: Ηρώ Φυτράκη
Γραφιστικός σχεδιασμός: Άννα Μπουγκά
Κείμενα: Σπύρος Προσωπάρης
Επιμέλεια κειμένων στην αγγλική γλώσσα: Δημήτρης Παπαγεωργίου
Συνεργάτις παραγωγής: Μάυ Χάννα
Η παρούσα έκδοση του CD υλοποιήθηκε μετά από την ευγενική υποστήριξη των:
Σπύρου και Μαίρης Σαμοϊλη (Μεγάλοι Xορηγοί)
Βάνας Σουέρεφ (Xορηγός)
και την ηθική στήριξη και ενθάρρυνση των:
Γιώργου Λεωτσάκου και Χρήστου Κολοβού.