Σάββας Ζάνας
 
 

Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1952 στην Ξάνθη, αλλά έζησε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου (1972-1976), αποφοιτώντας με άριστα από την τάξη κρουστών και τυμπάνων του Χανς Χαιλτσλ. Ως σολίστ κρουστών έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Έχει ερμηνεύσει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1976 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Ήταν καθηγητής κρουστών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας όπου και οργάνωσε τη Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ) και εκπρόσωπος της ΕΕΜ στην καλλιτεχνική επιτροπή της ορχήστρας δωματίου "Οι Σολίστ της Πάτρας".

​Άρχισε να συνθέτει από το 1969. Έργα του έχουν παιχτεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, από σύνολα μουσικής δωματίου και γνωστούς Έλληνες σολίστες. Το συμφωνικό του έργο Αναδρομές παίχτηκε σε παγκόσμια πρώτη το 1987, από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Συμεωνίδη. Το 1995 και το 1996 οι Σολίστ της Πάτρας παρουσίασαν δύο έργα του σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Το 1990, μετά από παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έγραψε τη μουσική πάνω στο έργο του βωβού κινηματογράφου "Το σπασμένο κρίνο" του Ντ. Γρίφφιθ, ενώ το 1993, έπειτα από παραγγελία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το συμφωνικό έργο "Κάλαντα" που παρουσιάστηκε στις συναυλίες για τα εγκαίνια του εκκλησιαστικού οργάνου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (23 και 27. 12. 1993). Τον Απρίλιο 1994 η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τον Άλκη Μπαλτά και με σολίστα τον Δημήτρη Μαρινάκη, παρουσίασε το Κοντσέρτο του για κρουστά και ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης, το 1994 συμμετείχε με έργο του, παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην τελετή έναρξης για τον εορτασμό των 100 χρόνων κινηματογράφου. Το "Κοντσέρτο του για πιάνο και ορχήστρα", που γράφτηκε το 1993 κατά παραγγελία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, παρουσιάστηκε στις 5.11.1996 στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Συμφωνικής Ορχήστρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, με σολίστα την Ελισάβετ Κουναλάκη, υπό τη διεύθυνση τον Βλαντίμιρ Φεντοσέιεφ. Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αμερική, το Καναδά κλπ.

Ένα ιδιαίτερο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του περιλαμβάνει 40 έργα μουσικής δωματίου (8 κουαρτέτα εγχόρδων, τρίο, κουιντέτα, σεπτέτα, νονέτα κ.ά.). Το 5ο κουαρτέτο εγχόρδων έχει βραβευτεί στο διαγωνισμό σύνθεσης Γ. Α. Παπαϊωάννου στην Αθήνα. Άλλα έργα του είναι η "Ραψωδία για κλαρινέτο και ορχήστρα εγχόρδων", το "Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων", η "Σουίτα για 2 κιθάρες και ορχήστρα εγχόρδων", η "Σουίτα για 3 κιθάρες και ορχήστρα εγχόρδων", το "Κοντσέρτο για ορχήστρα", "Κοντσέρτο για Κόρνο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Φαγκότο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Όμποε και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Φλάουτο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Κλαρινέτο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Τρομπέτα και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Τρομπόνι και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Τούμπα και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Τύμπανα και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για βιολί Νο2 και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Βιόλα και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Κοντραμπάσσο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα Εγχόρδων", "Κοντσέρτο για Βιολοντσέλο και Ορχήστρα Εγχόρδων", καθώς και κομμάτια για σόλο πιάνο, βιολί, κιθάρα, φλάουτο, όμποε κ.ά. Τα έργα του εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο "Παπαγρηγορίου-Νάκας".