Νικόλαος Λαάρης
 
 

Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και το Royal College of Music, και είναι διδάκτορας του Manhattan School of Music, όπου υπήρξε επί έτη καθηγητής, ενώ έχει διδάξει και στα Πανεπιστήμια Columbia και Μακεδονίας. Έχει λάβει τη χορηγία Ballantine’s Gold Seal και υποτροφίες πανεπιστημιακές, και των Ιδρυμάτων Αλ. Ωνάση, Ι.Φ. Κωστοπούλου και Λ. Βουδούρη.
Έχει εμφανισθεί στην Ευρώπη (South Bank Centre - Λονδίνο, Gärtnerplatz Τheater - Μόναχο) και στις ΗΠΑ (Carnegie Hall - Νέα Υόρκη), και συνεργαστεί ως σολίστ με την Καμεράτα και τις Κρατικές Ορχήστρες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για το ντεμπούτο του στο Λονδίνο χαρακτηρίστηκε από τον Stephen Pettit των Times ως “ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης, που δεν μπορεί να παράγει ούτε έναν άσχημο ήχο”, και για την σύμπραξή του με το Ballet Theater του Μονάχου στις Goldberg Variationen, το περιοδικό Dance Europe τον απεκάλεσε “το αστέρι της βραδυάς”.
Παρουσιάζει προγράμματα όλων των εποχών: μπαρόκ: Bach: Παραλλαγές Goldberg, κλασικής: Haydn: Τα Επτά Τελευταία Λόγια Του Λυτρωτή μας Στο Σταυρό, με τον φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη (βραβείο Pulitzer), ρομαντικής: αφιερώματα στους Wagner και Liszt, και μοντέρνας: John Cage: the keyboards (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Leonard Bernstein: An Anniversary (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Sir John Tavener: Prayer of the Heart (Εθνική Λυρική Σκηνή).
Σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας στο Conservatorium van Amsterdam. Συνεργάζεται με την Καμεράτα, και έχει διευθύνει την όπερα Στη Σωφρονιστική Αποικία του Philip Glass (Στέγη), τα μιούζικαλ West Side Story, Kiss me Kate και την οπερέτα Ο Βαφτιστικός (Μέγαρο Μουσικής), καθώς και νέα έργα: την Ειρήνη του Ν. Κηπουργού (Εθνικό Θέατρο), και τον Φτωχούλη Του Θεού του Δ. Παπαδημητρίου. Πρόσφατα διηύθυνε το Phantom of the Opera του Andrew Lloyd-Weber
Στο άμεσο μέλλον θα παρουσιάσει το οπτικο-ηχητικό έργο Through the looking Glass, βασισμένο στις Σπουδές για πιάνο, Τεύχος I του Philip Glass, σε animation του Γ. Χερουβείμ (Summer Nostos Festival), και την ελληνική πρεμιέρα του θεατρικού του Moises Kaufman 33 Παραλλαγές, σε μετάφραση του ιδίου (ΜΜΑ).