Ιάκωβος Κονιτόπουλος
 
 

Ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1963. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Κώστα Σαμσαρέλο και τον Δημήτρη Δραγατάκη, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας με τον Θόδωρο Αντωνίου. Το 1997 πήρε δίπλωμα σύνθεσης με άριστα παμψηφεί, α΄ βραβείο και χρηματικό έπαθλο στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι.

Έχει συνεργαστεί με πολλά ωδεία και δήμους της χώρας, με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων, το Σύνολο Νέας Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, τα σύνολα Εγχόρδων και Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Centro Romantico Gabinetto Scientifico-Letterario G.P. Vieusseux και το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, κ. ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, ΗΠΑ).

Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, το ΜΜΑ, την Ορχήστρα Πατρών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την ΕΛΣ, την Ελληνική Ραδιοφωνία / Τρίτο Πρόγραμμα και για πολλούς διακεκριμένους Ελληνες και ξένους σολίστ κι ελληνικά φεστιβάλ. Τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2005 συμμετείχε ως βοηθός μαέστρου στη μουσική προετοιμασία της όπερας του Άλμπαν Μπεργκ "Λούλου" και διηύθυνε το interno μουσικό σύνολο. Τον Ιανουάριο του 2007 συμμετείχε ως βοηθός μαέστρου στη μουσική προετοιμασία του μπαλέτου του Heinz Spoerli "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" (ΜΜΑ), με το Μπαλέτο της Ζυρίχης και την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση James Tuggle. Διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών.