Η Ερατώ Αλακιοζίδου ανήκει στη γενιά των καλλιτεχνών που ασχολούνται ενεργά με το σύγχρονο ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα ασχολείται ενεργά (από το 2000) με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα. Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή της, τα οποία ή ίδια παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις, ενώ το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα έργων κλασικής και σύγχρονης μουσικής.
Έχει παρουσιάσει πάνω από 70 πρεμιέρες έργων Ελλήνων συνθετών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Παράλληλα έχει παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση νέων μουσικών θεσμών στη Ελλάδα. Από το 2002 έως το 2018 διατέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης(ΝΠΙΔ), δημιουργώντας ένα πρότυπο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό φορέα με διεθνή εμβέλεια, νέα σύνολα και ορχήστρες, υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό προγραμματισμό, εξωστρεφείς καλλιτεχνικές και κοινωνικές δράσεις, καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και ανάπτυξης δικτύου πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας (Δίκτυο Καλλιτεχνικών Διευθυντών Δημοτικών Ωδείων).
Υπήρξε ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής και Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης «Συνθέρμια» από το 2004-2012. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας (2008), βραβεύτηκε από την η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ «Συνθέρμια» και τη γενικότερη καλλιτεχνική της δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.
Από το 2012-2017 διετέλεσε καλλιτεχνική Διευθύντρια, διοργανώτρια και ιδρύτρια της Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας, της Μουσικής Ακαδημίας Synthermia plus, έχοντας σαν στόχο την υπέρβαση της συνήθους πρακτικής της απλής εξοικείωσης με το ρεπερτόριο, αλλά και τις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης των οργάνων, θεωρώντας πως η γνώση αυτών αποτελεί μόλις την αρχή της αναζήτησης και όχι την επιβεβαίωση μιας εξειδίκευσης στην κλασική & τη σύγχρονη μουσική.
Το 2013 συμμετείχε στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας beArtive, στην οποία εκτελεί εθελοντικά χρέη γενικής Διεύθυνσης (general manager) στοχεύοντας στη διοργάνωση συναυλιών και πολυεπίπεδων εκδηλώσεων, που συνδυάζουν το λόγο, τη μουσική, την κίνηση και την εικαστική έκφραση.
Παράλληλα, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού επιπέδου στην Ελλάδα και η ανάδειξη του έργου - ιδίως των νέων - καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών στον χώρο της μουσικής, αλλά και η επιδίωξη της στενότερης σχέσης συνεργασίας μεταξύ τους αποτελεί άμεσο στόχο της. Το 2017 ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ «International Workshop Music Festival MUSIC DIARIES» εισάγοντας μεταξύ άλλων την ενότητα του artistic research. Από το 2004 μέχρι σήμερα διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής idee Fixe ensemble – με διεθνείς συμπράξεις, παραγωγές, διευρυμένο ρεπερτόριο και διεθνή παρουσία. Από το 2000- 2010 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του κουαρτέτου Tangos a Cuatro με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και δύο δισκογραφικές παραγωγές, δίνοντας έμφαση στο ρεπερτόριο του tango αλλά της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.
Με σπουδές στην Ελλάδα, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους και παιδαγωγούς μεταξύ άλλων με την Ελένη Παπάζογλου(Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης-Δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί), L. Boyadjieva (Conservatoire de Villepinte Παρίσι, με Diplome Superieur d’Execution, την ανώτερη διάκριση και Α΄ Bραβείο), Γ. Θυμή, Ε. Λουκίδου, Ζ. Κωσταβέλη, Ε. Ξεναρίου, S. Barova, S. Dimitrova, Alfredo Speranza, Lazar Berman, Margaret Newmann, Carla Cuidici, Julia & Constantin Ganevi. Με υποτροφία του Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης & Φούγκας).
Οι επιρροές της, μουσικές και τεχνικές προέρχονται από πολλές πιανιστικές σχολές, κυρίως των δασκάλων με τους οποίους δούλεψε ως προς την σολιστική ερμηνεία και τη μουσική προσέγγιση κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου : Νίκος Αστρινίδης (μαθητής του Dinu Lipatti), Julia και Constantin Ganev (μαθητές του Heinrich Neuhaus), Roberto Szidon(μαθητής της Ilona Kabos, Claudio Arrau & Arthur Rubinstein). Διατηρεί μια πολυπεπίδεδη δραστηριότητα σε διάφορους τομείς της σύγχρονης δημιουργίας. Ασχολείται ενεργά με ερμηνείες σύγχρονων έργων, με την διερεύνηση θεματικών ενοτήτων ως προς το ρεπερτόριο, εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνα, παιδαγωγικά πρότζεκτ, εκδόσεις, αρθρογραφία, καλλιτεχνικές διοργανώσεις και παραγωγές ενώ το ενδιαφέρον της τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στο ρεπερτόριο μουσικής δωματίου συνθετών της Ρώσικης Πρωτοπορίας αλλά και άλλων σημαντικών Ευρωπαϊκών σχολών και νέων συνθετών.
Η καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ολλανδία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Ελβετία, Βέλγιο, Τουρκία, Βουλγαρία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία κ. α) τόσο με ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου και ορχήστρες, αποσπώντας πάντα εξαιρετικές κριτικές.
Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ: Musica Polonica Nova,Metropolitan Music Festival, Hands on Piano , Camino de Genere, Goldsmiths University- Center of Russian Music, Izmir University Festival-International Music Days, Klasik Keyfler Festival, Verona Conservatorio, Festival“Ι Concerti del Chiosto¨,Conservatorio di Venezia, Fontation Pierre Gianada, Guarnerius Hall, Piannisimo Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Θεσσαλονίκης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, «Δημήτρια», Φεστιβάλ «Γιάννη Α. Παπαϊωάννου», Sani Festival, Φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», «Ελευθέρια», Φεστιβάλ Σύμης, Θέατρο Ανατολικής τάφρου, Μουσείο Μπενάκη, Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Τελλόγλειο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αρχαιολογικό & Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης κ.α.
Προσκαλείται τακτικά σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, Ακαδημίες και Πανεπιστήμια για συναυλίες, διαλέξεις και master courses ενώ συχνά συμμετέχει και σε επιτροπές διεθνών η πανελλήνιων διαγωνισμών. Έχει συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα «Nae Leonard» Galati της Ρουμανίας υπό την διεύθυνση του Liviu Buiuc,με την Ορχήστρα των Χρωμάτων υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Δημήτρη Μποτίνη, με το ενόργανο σύνολο idée fixe υπό την διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου, Αλέξανδρου Μυράτ και Δημήτρη Δημόπουλου, με το κουαρτέτο εγχόρδων Lutoslawski και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική Ραδιοτηλεόραση.
Στο ενεργητικό της έχει συνεργασίες με διάσημους Έλληνες και ξένους συνθέτες και σολίστ όπως : Dmitri Smirnov,Elena Firsova, Gyia Kancheli, Ellenie Lillios, Ellen Jewett, Lutoslawsky Quartet, Marcin Markovich,Krystof Karpeta, Riccardo Vaglini, Alessandro Gazzato, Βασίλη Παπαβασιλείου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μερόπη Κολλάρου, Σπύρο Σακκά κ. α
Έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες και έχει ερμηνεύσει έργα τους, όπως: Θόδωρο Αντωνίου, Νίκο Αστρινίδη, Δημήτρη Θέμελη, Γιώργο Κουρουπό, Ντίνο Κωσταντινίδη, Νίκο Κυπουργό, Τάσο Ροσόπουλο, Ιωσήφ Παπαδάτο, Γιώργο Κουμεντάκη, Στάθη Γυφτάκη, , Βασίλη Κίτσο, Αναστάση Φιλιπακόπουλο, Γιώργο Κυριακάκη, Καλλιόπη Τσουπάκη, Ασπασία Νασοπούλου, Κώστα Τσούγκρα, Κώστα Σιέμπη, Σάββα Τσιλιγκιρίδη, Μιχάλη Λαπιδάκη, Λίνα Τόνια, Χρήστο Σαμαρά, Μιχάλη Βεκιάρη, Δημήτρη Μαραμή, Δημήτρη Σκύλλα, Μηνά Μπορμπουδάκη,William Antoniou,Ευαγγελία Κατέλη, Μαρία Γεωργιάδου, Βασιλική Φιλιππαίου, Αλέξανδρο Ιωάννου, Νικήτα Ντέμο, Μαρία Γούβαλη, Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη κ. α.
Σε συνεργασία με τον Γερμανό πιανίστα Thomas Wellen έχει επιμεληθεί τις σονάτες για πιάνο του J. Haydn, οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μusic Melody Maker. Έχει αρθρογραφήσει για το καλλιτεχνικό περιοδικό «Αυλαία», δημιουργώντας τη στήλη «Μουσικοί και Μουσική», ενώ από το 2008 υπήρξε δημιουργός και διευθύντρια του έντυπου και διαδικτυακού περιοδικού «Con Fuoco» που εκδιδόταν από τον Σύλλογο Καθηγητών του Δ.Ω.Θ.
Έχει επιμεληθεί την συλλεκτική έκδοση του Φεστιβάλ Συνθέρμια (ISBN 978-960-89512-0-4) ενώ το 2016 συμμετείχε στη συλλογική έκδοση Omega: Opening More Employment Gates for Arts And Music(ISBN: 978-975-6339-51-0). Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας από τον Ελληνικό και Διεθνή τύπο ενώ η δισκογραφικής της παραγωγή Light Over Darkness(Odradek Records 2017) ήταν υποψήφια για τα βραβεία Grammy - α κύκλος ψηφοφορίας – ενώ το 2011 ήταν υποψήφια για τιμητική διάκριση δισκογραφίας ελληνικού ενδιαφέροντος για το cd 90th birthday anniversary- Nikos Astrinidis-Subways productions(SM101) από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής και το 2019 για το cd In Blue & White. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Καθηγητών Κ.Ω.Θ . Ζει στη Θεσσαλονίκη. Διδάσκει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου διατελεί και χρέη International Relations Coordinator (IRC) και στο Ωδείο Αθηνών.
Έχει ηχογραφήσει για την Subways Music, Odradek Records, Protasis Productions, Ankh Productions.
Η σημαντικότερη και πλέον αξιόπιστη ανεξάρτητη εταιρεία σοβαρής μουσικής στην Ελλάδα.
Πατρόκλου 25
Βριλήσσια, Αθήνα
15235
Ελλάδα
© Subways Music / Sophocles Sapounas