Ελισάβετ Κουναλάκη
 
 

Η Ελισάβετ Κουναλάκη γεννήθηκε στη Σύρο. Πήρε Δίπλωμα πιάνου από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα και Α' βραβείο παμψηφεί (τάξη Φ. Βάλληνδα, 1979). Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών και της Γαλλικής κυβέρνησης, στο Conservatoire Européen, από το οποίο αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση και χρηματικό έπαθλο (τάξη Yvonne Lefébure, 1980).
Σαν υπότροφος του ιδρύματος Nadia και Lili Boulanger παρακολούθησε μαθήματα τρίτου κύκλου σπουδών στο Εθνικό Ωδείο Τουλούζης (από το 1984 έως το 1987), στην τάξη της Thérèse Dussaut, και παράλληλα έκανε ανώτερα θεωρητικά μαθήματα με τη Marthe Nalet.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Τουλούζη το 1987 (Δίπλωμα σολίστ με διάκριση), συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια πιάνου με καθηγητές τον Yevgeni Malinine, την Tatiana Nikolayeva, τον Kostantin Ganev, την France Clidat και τον Leon Fleisher. Πολύ σημαντική επιρροή στην εξέλιξη της μουσικής προσωπικότητάς της άσκησε ο Valery Sagaidatchny, με τον οποίο -εκτός άλλων- έχει εμβαθύνει στη μελέτη ρωσικού ρεπερτορίου. Έχει τιμηθεί με το Α' βραβείο “Καίτη Παπαïωάννου” (Αθήνα, 1973), με το Grand Prix Européen (Παρίσι, 1981, το καλύτερο grand prix της δεκαετίας 70-80) και με το βραβείο ερμηνείας έργων Frédéric Chopin (Παρίσι, 1981). Στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου «Μαρία Κάλλας» διακρίθηκε από Ιάπωνα παραγωγό, ο οποίος την προσκάλεσε για σειρά συναυλιών στην Ιαπωνία και το 1983 εμφανίστηκε στις πόλεις Tokyo, Kyoto και Tamagawa.
Έκτοτε έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει συμμετάσχει σε ορχηστρικά σύνολα στην Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία και Βουλγαρία. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες. Σημαντικός σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία ήταν η σύμπραξή της με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Tchaikovsky της Μόσχας, στο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Σάββα Ζάννα, υπό τη διεύθυνση του Vladimir Fedosseyev.
Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους μαέστρους όπως: Amaury du Closel, Fritz Schieri, Μιλτιάδης Καρύδης, Λουκάς Καρυτινός, Μάνος Χατζιδάκις, Κάρολος Τρικολίδης, Αλέξανδρος Μυράτ, Άλκης Μπαλτάς κ.α.
Έχει παρουσιαστεί σε εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία, στη France Musique και στην Iαπωνική ΤV. Συνεργάστηκεμε την ελληνική τηλεόραση, όπου πρόβαλε την προσωπική της δουλειά και ανέλαβε την επιμέλεια και την παρουσίαση σειράς μουσικών εκπομπών. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συγγράφοντας μουσικολογικά κείμενα για τα έντυπα προγράμματα των εκδηλώσεών του (1997-2002) και με την Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγές όπερας για παιδιά.
Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από έργα Rameau και Soler μέχρι τις πιο σύγχρονες μουσικές τάσεις. Έχει ξεχωρίσει για σημαντικές πρώτες εκτελέσεις ελληνικών και ξένων σύγχρονων έργων, μερικά από τα οποία της έχουν αφιερωθεί προσωπικά.
Σημαντική είναι η παιδαγωγική δραστηριότητά της. Εκτός άλλων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 δίδαξε Αρμονία και Συνοδεία Πιάνου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει συχνά ως μέλος σε επιτροπές διαγωνισμών πιάνου.
Έχει δισκογραφική παρουσία με όλο το πιανιστικό έργο του Γιώργου Σισιλιάνου (Lyra), έργα του Γιώργου Κουμεντάκη (Σείριος) και ένα διπλό άλμπουμ με τίτλο “e-motion”, το οποίο περιλαμβάνει έργα κλασσικών συνθετών (Subways Music).