Δημήτρης Οικονομάκης
"Bass Fairy Tales"

Το “Bass Fairy Tales” είναι το αποτέλεσμα της τρίχρονης ενασχόλησης του Δημήτρη Οικονομάκη με το κοντραμπάσο με δοξάρι. Με δάσκαλο τον Τάκη Καπογιάννη, πρώτο κοντραμπάσο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ξεκίνησε σαν ένα αστείο στο μάθημα. “Αφού δεν υπάρχουν πολλά ωραία κομμάτια για κοντραμπάσο, θα γράψω εγώ”, είπε ο “μαθητής”. Το πρώτο κομμάτι ενθουσίασε τον “δάσκαλο” και σε διάστημα δύο περίπου μηνών το “Bass Fairy Tales” είχε ολοκληρωθεί. Με τον Καπογιάννη στο δοξάρι και τον Οικονομάκη στο pizzicato και στην κλασική κιθάρα.
Το “Bass Fairy Tales” διηγείται 8 ιστορίες, αναδεικνύοντας την βαθιά, βραχνή, ρωμαλέα και παραπονιάρικη φωνή του οργάνου.
Η πρώτη ιστορία (Solo) είναι ένας μοναχικός περίπατος. Σε κάθε καινούργια ιστορία προστίθεται ένας συνομιλητής : κιθάρα (Duet), φλάουτο (Τrio), ακκορντεόν, σαξόφωνο (Quartet), πιάνο (Quintet), ντραμς (Sextet). Η παρέα ολοκληρώνεται με τον ερχομό του όμποε (Septet) σε ένα απρόσμενο ζεϊμπέκικο, για να κλείσει με ένα μοναχικό απολογισμό (Solo pizz.).

Το “Bass Fairy Tales” πλουτίζει την σχετικά φτωχή φιλολογία του κοντραμπάσου. Δεν είναι όμως ένας “μπασιστικός” δίσκος. Το κοντραμπάσο συνδιαλέγεται ισότιμα με τα άλλα όργανα με μοναδικό γνώμονα τη μουσική πληρότητα.

Το “Bass Fairy Tales” κινείται στον ευρύτερο χώρο της τζαζ, όσον αφορά την αρμονική αντίληψη, τον αυτοσχεδιασμό και τη ρυθμική αίσθηση, αλλά “συζητάει” με τον Μπαχ, τον Ντεμπυσσύ, τον Σεγόβια, τον Πιατσόλλα. Και είναι βουτηγμένο σε ένα λυρικό μεσογειακό ρομαντισμό.

Το “Bass Fairy Tales” είναι ένας δίσκος συνόλου. Οι εξαιρετικοί μουσικοί, συνταξιδιώτες στο μουσικό σχήμα “Απόδραση” και νέοι φίλοι, έδωσαν άλλη πνοή και χρώμα στην αρχική ιδέα. Οι αυτοσχεδιασμοί τους αποτελούν μία πραγματική “σύνθεση μέσα στην σύνθεση”.
 
Κομμάτια:

1.Solo (κοντραμπάσο)
2.Duet (κοντραμπάσο, κιθάρα)
3.Trio (κοντραμπάσο, κιθάρα, φλάουτο)
4.Quartet (κοντραμπάσο, κιθάρα, ακκορντίνα, σοπράνο σαξόφωνο)
5.Quintet (κοντραμπάσο, κιθάρα, φλάουτο, ακκορντεόν, πιάνο)
6.Sextet (κοντραμπάσο, κιθάρα, φλάουτο, πιάνο, βιμπραντονεόν, ντραμς)
7.Septet (κοντραμπάσο, κιθάρα, φλάουτο, πιάνο, ακκορντεόν, ντραμς, όμποε)
8.Solo Pizz (κοντραμπάσο)

Μουσικοί:
Σύνθεση, ενορχήστρωση, κοντραμπάσο πιτσικάτο, κλασική κιθάρα: Δημήτρης Οικονομάκης
Κοντραμπάσο με δοξάρι: Τάκης Καπογιάννης
Φλάουτο: Σοφία Μαυρογενίδου
Ακκορντεόν, ακκορντίνα: Ηρακλής Βαβάτσικας  
Σοπράνο σαξόφωνο: Τάσος Φωτίου  
Πιάνο, βιμπραντονεόν: Γιώργος Κατσάνος  
Τύμπανα: Σπύρος Μοσχούτης  
'Ομποε: Ξενοφών Συμβουλίδης

Συντελεστές:
Παραγωγή: Subways Music - Σοφοκλής Σαπουνάς
Επιμέλεια παραγωγής: Δημήτρης Οικονομάκης
Ηχοληψία - Μάστερινγκ: Γιάννης Παξεβάνης
Ηχογράφηση: Subway Recording Studios – Βαγγέλης Σαπουνάς
Εμπορική εκπροσώπηση: Massive Productions
Copyright: Εράτειο Ωδείο - Σοφοκλής Σαπουνάς & Σία Ο.Ε.
Διανομή: Πολιτιστική Δράση – Ε.Μ.Σ.Ε.