Δημήτρης Μηνακάκης

Ο Δημήτρης Μηνακάκης είναι συνθέτης, εκτελεστής, παιδαγωγός και συγγραφέας.  

Η συνθετική του πορεία αντικατοπτρίζει έντονες επιρροές από τη Βυζαντινή μουσική, τη λόγια ελληνική παράδοση, και τον ύστερο ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Οι συνισταμένες αυτές αφομοιώνονται και εξελίσσονται διαρκώς στο προσωπικό του ύφος. Εξίσου σημαντική είναι η επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος. 

Ως εκτελεστής, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα τόσο στο χώρο της Βυζαντινής μουσικής ως ιεροψάλτης, όσο και σε αυτόν της Ευρωπαϊκής μουσικής, ως διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας. Το ρεπερτόριό του καλύπτει χορωδιακά και ορχηστρικά έργα από το 16ο αιώνα έως τις μέρες μας.  

Εξίσου πολυσχιδές είναι το παιδαγωγικό του έργο. Καθηγητής θεωρητικών και σύνθεσης σε εξέχοντα μουσικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, έχει διδάξει έναν ευρύ κύκλο μαθημάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακουστικά, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύγχρονη μουσική. Το ιδιαίτερο σύστημα διδασκαλίας του, που έγκειται στην ταυτόχρονη εμπέδωση θεωρίας και πράξης, έχει προσελκύσει πλήθος σπουδαστών πολλοί από τους οποίους διακρίνονται σήμερα ως εκτελεστές, συνθέτες, θεωρητικοί και μουσικολόγοι στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Το παιδαγωγικό του έργο επεκτείνεται και στο χώρο της διοικητικής οργάνωσης: ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων, διακρίθηκε για την προώθηση της μουσικής δωματίου και τη δημιουργία μουσικών συνόλων. Για τα τελευταία έκανε πλήθος επεξεργασιών, ενορχηστρώσεων και πρωτότυπων συνθέσεων, δίνοντας την ευκαιρία σε σπουδαστές όλων των οργάνων και επιπέδων κατάρτισης να έρθουν σε επαφή με τη συμφωνική μουσική.­­ 

Η συγγραφική του δραστηριότητα είναι προέκταση του παιδαγωγικού του έργου. Το διεθνώς αναγνωρισμένο «Εγχειρίδιο Ανάπτυξης Ακουστικών Ικανοτήτων» (εκδόσεις Παπαγρηγορίου­-Νάκα) αναπτύσσει μια πολύπλευρη προσέγγιση στον τομέα των ακουστικών που απευθύνεται τόσο στον αρχάριο σπουδαστή, όσο και στον επαγγελματία μουσικό που θέλει να εμβαθύνει και επεκτείνει τις μουσικές του ικανότητες.

Το έργο του «Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ» διαπραγματεύεται τη συστηματική διδασκαλία της μουσικής ανάγνωσης και των βασικών ακουστικών δεξιοτήτων. Η «ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» σε τρία τεύχη ΘΕΩΡΙΑ Α΄, ΘΕΩΡΙΑ Β΄, ΘΕΩΡΙΑ Γ΄ περιέχει το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο, δοσμένο με επαγωγικό τρόπο, ώστε ο μαθητής να είναι σε θέση να ξεκινήσει απρόσκοπτα τη σπουδή της «Αρμονίας».

Υπό έκδοση είναι ένας κύκλος τραγουδιών για Μικτή Χορωδία a Capella και με συνοδεία πιάνου και παιδική ή γυναικεία Χορωδία, πρωτότυπων συνθέσεων και επεξεργασιών. Επίσης σε διαδικασία έκδοσης βρίσκονται έργα μουσικής δωματίου και Ορχηστρικής μουσικής. 

Τα έργα του Δημήτρη Μηνακάκη έχουν ερμηνευθεί στην Ελλάδα, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική από διαπρεπείς καλλιτέχνες όπως οι Δημήτρης Αγραφιώτης, Θόδωρος Αντωνίου, Στρατής Μηνακάκης, Nikolai Sultanov, Pedro Juliano Delarole, Cadmo Fausto, Παύλος Σεργίου και σολίστ όπως: Δημήτρης Σέμσης και Σπύρος Γκικόντη (βιολί), Μάρθα Αράπη, Δάφνη Πανουργιά και Τζίνα Φωτεινοπούλου (σοπράνο) Βάγια Κωφού (μέτζο), Σπύρος Παυλάκης και Paul Houghtaling (βαρύτονος), και μουσικά σύνολα όπως: κρατική Ορχήστρα Βορείου Ελλάδος, Έγχορδα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Ορχήστρα Δωματίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Ορχήστρα και Χορωδία της Ακαδημίας του Τατουί (Βραζιλία), Ορχήστρα εγχόρδων: «Καμεράτα», Ορχήστρα δωματίου: Dianapolis (Yambol – Βουλγαρία) κλπ.  

Καθηγητής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών, 1981-2013, Συντονιστής Μουσικής στο Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού, 1994-2001 και από το 2001-2013 Διασχολικός Προϊστάμενος Μουσικής.  

Διετέλεσε επίσης καθηγητής μουσικής στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, καθηγητής Θεωρητικών της Μουσικής στο Ωδείο Πειραιώς Πειραϊκού Συνδέσμου, στο Ωδείο Αθηνών και στο Athenaeum καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Σύνθεσης. Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου και Καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείου Αγίου Δημητρίου, και στο Ωδείο Κολλεγίου.  

Για το συνθετικό του έργο το Νοέμβριο του 2006 τιμήθηκε με την απονομή του Άγιου Σταυρού - Santa Cruz do Grau - από την Ιερά Σύνοδο Ορθοδόξων Διασποράς και Ελλάδος και από την Ακαδημία Τέχνης, Πολιτισμού και Ιστορίας της Βραζιλίας.

Το 1990 έτυχε διάκρισης  στο διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής Δωματίου στη μνήμη του Γ.Α. Παπαϊωάννου με το έργο « Οι δύο όψεις μιας διαδρομής» και το 1988 διακρίθηκε στο διεθνή Διαγωνισμό Kucyna international competition με το έργο του Ερωτική Τριλογία (ποίηση Κώστα Παντελάκη)  

Για το παιδαγωγικό του έργο το Νοέμβριο του 1996 έγινε Απονομή της έδρας του Γ. Φυλακτόπουλου «λόγω της εξαίρετης παρουσίας του στο Κολλέγιο Αθηνών και της σταθερής, αδιάκοπης προσφοράς του, πέρα και πάνω από τις απαιτήσεις του διδακτικού έργου στην τάξη». Τον Ιανουάριο του 2006 τιμήθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στο Δήμο.  

Σπούδασε Βυζαντινή μουσική με το Δημήτρη Μπονάτσο , Γιώργος Ζαφειράτο, και Γιάννη Μαργαζιώτη, Πιάνο με τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και τη Φανή Μάτου, Ανώτερα Θεωρητικά με τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και Ανδρέα Καρμπόνε, Σύνθεση με το Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου.

Μελέτησε επίσης για τρία περίπου χρόνια με τον Αλέκο Αινιάν, το ιδιαίτερο σύστημά του. 

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Από το γάμο του με την κα Παναγιώτα Μουτεβελή, Χημικό, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, απέκτησε δύο παιδιά το Στρατή (1979), Μουσικό, καθηγητή Θεωρητικών και Σύνθεσης στο New England Conservatory (Βοστώνη, ΗΠΑ) και τη Γεωργία (1987), Βιολόγο, διδακτορική φοιτήτρια (Erlangen, Γερμανία). Από το γάμο του γιού του Στρατή με την κ. Dolores Pizarro απέκτησε την εγγονή του Καταλίνα.