Γιώργος Περιστέρης
 
 

Ο Γιώργος Περιστέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών με καθηγητές τους Γιάννη Τζουμάνη και Τάτση Αποστολίδη. Αποφοίτησε το 1992 με Δίπλωμα άριστα παμψηφεί και διάκριση.

Συνέχισε τις σπουδές του στην Μουσική Ακαδημία Mozarteum στο Salzburg με την Irmgard Gahl. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με καθηγητή τον Γιάννη Αυγερινό. Διετέλεσε μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων επί σειρά ετών.
Είναι καθηγητής βιολιού και κορυφαίος Α΄ της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων από την ίδρυση της ορχήστρας το 1996 έως και σήμερα. Δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου και στο Ωδείο Αθηνών. Σήμερα διδάσκει στο Αττικό Ωδείο. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του ΔΣ της Ορχήστρας εγχόρδων Μαρσύας. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει 65 έργα για διαφορετικά μουσικά σχήματα.
Έχει γράψει δύο μεθόδους για μελέτη τεχνικής κλιμάκων για αρχάριους στο βιολί και τη βιόλα σε μια μορφή που βασίζεται στα χρώματα και καλύπτει το θέμα της δυσλεξίας στη μουσική σπουδή.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την σύνθεση μουσικών παραμυθιών. Έργα του έχουν παιχτεί σε παραστάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αναλυτικότερα:
- ‘Το δώρο της παπλωματούς’, μουσική πάνω στο ομότιτλο έργο των Τζεφ Μπριμπό και Γκέιλ ντε Μάρκεν, για συμφωνική ορχήστρα και αφηγητή.
- ‘Το Γαλάζιο σπίτι’’, για μικρή ορχήστρα, τετράφωνη παιδική χορωδία και αφηγητή σε λιμπρέτο, σε στίχους και μουσική δική του.
- ‘Το ‘Μπλε κοχύλι’, βασισμένο στο παραμύθι της Μαριβίτας Γραμματικάκη. Το παραπάνω έργο κυκλοφορεί σε CD και παρουσιάζεται σε σχολεία του δημοτικού όλης της επικράτειας, με την συμμετοχή ομάδας χορευτών από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Παρουσιάστηκε στο ίδρυμα Β&Μ Θεοχαράκη την σεζόν 2012-2013 με σκηνοθεσία Λένας Γεωργιάδου για παιδιά Νηπιαγωγείου-Δημοτικού.
-‘Ο μικρός Ιάσονας’, ο μικρός ήρωας του Γιώργου Περιστέρη, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε μια σειρά διηγημάτων με μουσική, για αφηγητή και Συμφωνική Ορχήστρα. Η έκδοση ‘Christmas story’, προσφέρθηκε στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων τα Χριστούγεννα του 2012, όπου το παρακολούθησαν πάνω από χίλια παιδιά σχολείων της Αθήνας.
-Η έκδοση ‘Bobos’, από την ίδια σειρά, αναφέρεται σε έναν σκύλο ‘θεραπευτή’, έργο που θα παρουσιαστεί το 2018 σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.
-‘Η Ραψωδία των Ζώων’, ένα πολιτικό μουσικό παραμύθι για συμφωνική ορχήστρα και αφηγητή, βασισμένο στο έργο του George Orwell, ‘Η Φάρμα των Ζώων’. Παρουσιάστηκε από την ορχήστρα Καμεράτα τον Δεκέμβριο του 2015.
-Το 2013 συνέθεσε την όπερα ‘Ο Ζητιάνος και η χρυσή κλειδαρότρυπα’ από το ομότιτλο βιβλίο της Μαριβίτας Γραμματικάκη και ηχογραφήθηκε από 9μελή ορχήστρα και τρεις τραγουδιστές υπό την διεύθυνση του Γιώργου Παπαδόπουλου. Παρουσιάζεται τις σεζόν 2016-2018 στο θέατρο Όλβιο.
-‘A cub scout story in a camp’ (Ένα Λυκόπουλο στην κατασκήνωση)’, Προσκοπικό διήγημα για δύο αφηγητές (παιδί & ενήλικας) και ορχήστρα δωματίου. Παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων τον Δεκέμβριο του 2015.
-‘Το μυστικό της Ατλαντίδας’ του Walt Disney. Μουσική επένδυση μιας ιστορίας κόμικ που μετατράπηκε με ψηφιακό τρόπο από βιβλίο σε ταινία. 28 μουσικές ενότητες για μικρή ορχήστρα. Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 2017 από την μαθητική ορχήστρα του Αττικού Ωδείου.

Το 2013 ίδρυσε το musicmathisis, ένα πρόγραμμα Μουσικής δωματίου και Ορχήστρας για παιδιά που βρίσκονται στο ξεκίνημα των μουσικών τους σπουδών.
Είναι μέλος του Συλλόγου φίλων ασθενών με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες 'Η Αρμονία', όπου επί χρόνια προσφέρει τις καλλιτεχνικές του υπηρεσίες στα παιδιά.