Γιάννης Ρωμανός

Ο Γιάννης Ρωμανός είναι καθηγητής μουσικής στην Ελληνογερμανική Αγωγή. 

Διετέλεσε καθηγητής Βιόλας στο Κολλέγιο Αθηνών και συνκορυφαίος μουσικός της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ έως το 2023.

Ξεκίνησε βιολί στα έξι του χρόνια στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Τάτση Αποστολίδη και συνέχισε με βιόλα στην τάξη της Μαριβίτας Γραμματικάκη.

Στα 21 του χρόνια πέρασε στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Werner Dickel, απ' όπου αποφοίτησε το 2010.

Το 2011 φοίτησε στο τμήμα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για solo βιόλα πλάι στον Bernard Oll, Helmut Lindemann και Υuval Gotlibovitch.

Συμμετείχε σε Φεστιβάλ όπως το Μani-Sonnenlink Music Festival, Porto Heli Music Festival και Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων-Σύρος.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Γερμανία έγινε μέλος της Ορχήστρας του Μünster (Corium Orchestra Münster), ενώ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε επί σειρά ετών με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Καμεράτα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και καλλιτέχνες όπως R. Mutti, H. Carrera, A Bocceli, V. Karagianni. M. Plasson, E. Karaindrou, Δ. Παπαδημητρίου.

Έχει συμμετάσχει σε σειρά παραστάσεων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το έργο «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, με παραστάσεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Επίσης έχει ηχογραφήσει για το Εθνικό Θέατρο στην παράσταση «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε».

Έχει ηχογραφήσει έργα για σόλο βιόλα στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Το 2014 δημιούργησε το Διεθνές Σεμινάριο Εγχόρδων και Πιάνου "Zante Music Masterclass" και σε συνεργασία με καθηγητές μουσικής από την Γερμανία την Ορχήστρα Νέων "Freiburg-Zakynthos Orchester Union”.

Το 2018 ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με το πρόγραμμα “Ντορέλα” - Μουσική Σύνθεση και Δημιουργία για παιδιά και εφήβους με Νεοπλασματικές Ασθένειες - για το οποίο βραβεύτηκε από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Το πρόγραμμα έχει διεξαχθεί στον ξενώνα της “Φλόγας” (Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες) και στο “Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα - Αγίας Σοφίας."

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στην Κρατική Τηλεόραση από τον δημοσιογράφο Γιάννη Δάρρα σε εκπομπή αφιερωμένη σε αυτό, με τίτλο “Συνάθρωποι”.

Οι μουσικές δημιουργίες των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Ντορέλα” ηχογραφήθηκαν από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ όπου και εκδόθηκε CD σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία το 2023. 

Το 2022 σε συνεργασία με τον πιανίστα Διονύση Μαλούχο εξέδωσαν CD σε έργα του Δημήτρη Μηνακάκη με τίτλο “Έρωτος εκφάνσεις - Manifestations of Love”. Τα έργα είναι εμπνευσμένα από τον κύκλο ποιημάτων τού Γιώργου Μαστρογιαννόπουλου, «Ρωγμές» και «Ξοδευμένα ηλιοβασιλέματα». Ηχογραφήθηκαν από τον Βαγγέλη Σαπουνά στο στούντιο Subway από τη Subways Music.

Σήμερα φοιτά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου στο τμήμα ¨Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου”.