Γεώργιος Καζάσογλου
 
 

Ο Γεώργιος Καζάσογλου γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Δεκεμβρίου 1908. Σε ηλικία επτά ετών, άρχισε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στην Εδεσσα. Το 1920 επέστρεψε με την οικογένεια του στην Αθήνα. Τελείωσε το Γυμνάσιο στα δεκαέξι και γράφτηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών.
Παράλληλα, συνέχισε τη μουσική του κατάρτιση, παρακολουθώντας μαθήματα με τους Λαυράγκα, Κόντη, Καλομοίρη, Βάρβογλη, Σπανούδη.
Αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει λογοτεχνικά δοκίμια, μουσικές μελέτες, μουσικοκριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει πολλές φορές εκφωνήσει δημοσίως λόγους, κυρίως επί μουσικών θεμάτων.

Η αρχαία ελληνική δημιουργία και γενικά η αρχαιότητα, είναι ο χώρος στον οποίο αισθάνεται άνετα. Εκτός από έργα για αρχαίες τραγωδίες, κωμωδίες, θεατρικά και κινηματογραφικά, έχει συνθέσει για μικρή και μεγάλη ορχήστρα, μουσική δωματίου, πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο, όμποε, φωνή με συνοδεία πιάνου ή ορχήστρας, μπαλέτο, χορωδία και παιδικά.

Πολλά από τα έργα αυτά, έχουν παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έγραψε τη μουσική για την κωμωδία “Nεφέλες” του Αριστοφάνη, η οποία παίχτηκε στην Comedie Francaise, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καραντινού.
Με τη φράση “στη μουσική σας άκουσα Ελλάδα και στο σφίξιμο των χεριών σας νοιώθω Ελλάδα”, άρχισε ο Igor Strawinsky την ενθουσιώδη κριτική του για τη μουσική των Νεφελών, στην πρώτη τους συνάντηση.

Στο φεστιβάλ του Μπαντ-Χέρσφελντ, το καλοκαίρι του 1962, παίχτηκε η “Αντιγόνη” του Ευριπίδη, σε μουσική δική του και σκηνοθέτη τον Πέλο Κατσέλη.
Το 1976 στο Παρίσι, στο Διεθνή Διαγωνισμό Lutese, το τραγούδι του “Το δάκρυ της βροχής” σε στίχους Ν. Στασινόπουλου, κέρδισε το πρώτο βραβείο με χρυσό μετάλλιο.

Στις 2 Ιουνίου 1984, απεβίωσε στο σπίτι του στη Νέα Σμύρνη.