Ανδρέας Τσελίκας
 
 

Ο Έλληνας αρχιμουσικός Ανδρέας Τσελίκας αναδείχτηκε διεθνώς μετά την απονομή του βραβείου “Encouragement Award” στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό για νέους μαέστρους “Jean Sibelius” (Ελσίνκι, 2005) και μετά από πολυάριθμα 1α βραβεία στο Διεθνή Διαγωνισμό για Διευθυντές ορχήστρας “Wiener Meisterkurse” στη Βιέννη, Αυστρίας, κατά τα έτη 2001-2005.

Μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα με τον διαπρεπή συνθέτη και μαέστρο Θόδωρο Αντωνίου, συνέχισε τις σπουδές του στη διεύθυνση ορχήστρας και στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο για Μουσική της Βιέννης με τους Leopold Hager, Erwin Acel και Herbert Lauermann.
Από το 1998, ο Τσελίκας έχει διευθύνει όπερες, μπαλέτα και συναυλίες σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το θέατρο Ολύμπια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Konzerthaus της Βιέννης, το Finlandia Hall στο Ελσίνκι, το Radio Kulturhaus της Κοπενγχάγης κ.α. Οι συναυλίες περιελάμβαναν σημαντικά έργα του ρεπερτορίου, συναυλίες γκαλά με τραγουδιστές και σολίστ, καθώς και όπερες και μπαλέτα.

Από το 2005 διευθύνει σε τακτική βάση την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, αναδεικνύοντας νέους συνθέτες, σολίστες και τραγουδιστές. Επαινετικές κριτικές έχουν δημοσιευτεί για πολυάριθμες συναυλίες του.

Μεγάλες επιτυχίες αποδίδονται σε συνεργασίες υψηλού κύρους όπως για Το Μυστικό Βασίλειο, Παπουτσωμένο Γάτο, Giselle και Onegin (νέες παραγωγές) με την Ε.Λ.Σ., Semele με τη Σ.Ο.Δ.Α., Πρωτοχρονιάτικο γκαλά με την Κ.Ο.Θ. 2011 καθώς και την καλοκαιρινή τουρνέ 2012 με την Κ.Ο.Α. υπό την σκέπη του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.

Τιμητικές μετακλήσεις του επέτρεψαν να διευθύνει τις ορχήστρες Oradea και Satu Mare Philharmonic Orchestra της Ρουμανίας, την Tirana Chamber Orchestra της Αλβανίας, την Lugansk Philharmonic Orchestra της Ουκρανίας και την ALEA III της Βοστώνης.
Μελλοντικές συνεργασίες με σημαντικούς φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού βρίσκονται υπό προγραμματισμό.
Ο Ανδρέας Τσελίκας από το 1998 είναι μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Αθηναίων και διετέλεσε Συνεργάτης Αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά τα έτη 2006-2010.