Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου
 
 

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας από μουσική οικογένεια. Η μητέρα της Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, διευθύντρια της τότε γνωστής Χορωδίας Τρικάλων, της έδωσε τα πρώτα μαθήματα πιάνου. Σε ηλικία 7 ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ στην Αθήνα, στην αίθουσα “Παρνασσός”. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών, από την τάξη της Αλίκης Βατικιώτη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας κοντά στην Olga Zukowa, στη συνέχεια στην Ακαδημία Ferenc Liszt της Βουδαπέστης κοντά στον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”, στο Bloomington της Indiana, κοντά στον διακεκριμμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok, o οποίος επηρέασε αποφασιστικά την καριέρα της. Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Alfred Brendel.
 
Έχει υπάρξει φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Toronto του Καναδά και Clara Haskil στην Ελβετία. Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liestockl και Fazioli. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο πιάνο μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση, από μικρή ηλικία ήδη, με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με τον Frederic Fox. Την ίδια εποχή, μελέτησε τη μουσική τζαζ και τον συνδυασμό έργων για πιάνο με κρουστά.
 
Νωρίς η νεαρή πιανίστα στράφηκε στη μελέτη του έργου του J. S. Bach . Παράλληλα με την ερμηνευτική πλευρά έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την μελέτη, το νόημα και τη διαχρονικότητα του έργου τού J. S. Bach, το οποίο έχει παρουσιάσει και σε σειρά διαλέξεων. Έχει εμφανιστεί, πάντα με ενθουσιώδεις κριτικές, σε συναυλίες με ορχήστρες, μουσική δωματίου και ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Τσεχία, Ρωσία, Φινλανδία, Ουγγαρία), Η.Π.Α. και Καναδά.
 
Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σε παρτιτούρα τα “12 Ορυκτά” (12 Minerals) για σόλο πιάνο, καθώς και τα “12+1 Όστρακα και Σκιές” (12+1 Shells and Shadows) για φωνή και πιάνο - πάνω σε ποίηση Lorca, Baudelaire, Blake, Goethe - από τις εκδόσεις “Φ. Νάκας”. Στο χώρο του τραγουδιού έχει κάνει την εμφάνισή της δισκογραφικά με το “Σμάλτο” (Lyra), ένα κύκλο τραγουδιών σε δική της μουσική, στίχους και ενορχήστρωση. Μελοποιήσεις της ελλήνων ποιητών έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένα σε συναυλίες. Έχει δισκογραφήσει το πιανιστικό έργο του Γ. Α. Παπαιωάννου και του Βαγγέλη Κατσούλη και έχει επίσης ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα Eλλήνων συνθετών, όπως τη “Mεγάλη Ελληνική Σονάτα” τού Δημήτρη Μητρόπουλου, την οποία και έχει δισκογραφήσει, Νίκου Σκαλκώτα, Γιώργου Κουμεντάκη, Περικλή Κούκου, Γιώργου Κουρουπού, Γ. Σισιλιάνου κ.α.
 
Τo τετραπλό CD με το “Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο” του J. S. Bach, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούλιο από την βρετανική δισκογραφική εταιρεία First Hand Records, έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή τύπο. Τo BBC Music Magazine και το βρετανικό Grammophone το τοποθέτησαν στις κορυφαίες ηχογραφήσεις του συγκεκριμένου έργου. Η Ένωση Ελλήνων θεατρικών και Μουσικών Κριτικών τής απένειμε για την συγκεκριμένη ηχογράφηση το “Βραβείο 2018 σε δισκογραφική εργασία ελληνικού ενδιαφέροντος”. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Μοτσενίγου” της Ακαδημίας Αθηνών.
 
Το άλμπουμ “Minerals” αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της με την εταιρεία Subways Music. Είχε προηγηθεί ο δίσκος “Piano Works”, στον οποίο ερμήνευσε συνθέσεις για σόλο πιάνο – και για δύο πιάνα – του Βαγγέλη Κατσούλη.
 
Διδάσκει στο Ωδείο “Φίλιππος Νάκας”, όπου είναι Έφορος της σχολής του πιάνου.